Spalvų reikšmės ir jų naudojimas

Įvairios pamokosKitos pamokos

0 • 120777 •

Pav.: Spalvų reikšmės ir jų naudojimas

Glaustai apie spalvų savybes

  • Raudona: šiluma, meilė, pyktis, grėsmė, drąsa, susijaudinimas, greitis, jėga, ryžtas, noras, drąsa;
  • Ruda: atsipalaidavimas, pasitikėjimas, atsitiktinumas, nuraminimas, gamta, žemiškumas, kietumas, patikimumas, veiksmingumas, ruduo, ištvermė;
  • Purpurinė: galia, valdžia, kilnumas, elegancija, rafinuotumas, dirbtinumas, prabanga, paslaptis, paslaptis, elegancija, magija;
  • Oranžinė: žvalumas, kainos prieinamumas, entuziazmas, skatinimas, kūryba;
  • Geltona: dėmesio patraukimas, komfortas, gyvybingumas, bailumas, alkis, optimizmas, sukrėtimas, vasara, komfortas, gyvybingumas, intelektas, laimė, energija;
  • Žalia: ilgaamžiškumas, patikimumas, aplinkos apsauga, prabangumas, optimizmas, gera savijauta, gamta, ramybė, poilsis, pavasaris, saugumas, sąžiningumas, optimizmas, harmonija, šviežumas;
  • Mėlyna: taika, profesionalumas, lojalumas, patikimumas, garbė, melancholija, nuobodulys, šaltumas, žiema, gylis, stabilumas, profesionalumas, garbė, pasitikėjimas;
  • Balta: švara, grynumas, naujiena, nekaltybė, taika, nekaltumas, paprastumas, sterilumas, sniegas.
  • Juoda: elegancija, sudėtingumas, formalumas, galia, jėga, teisėtumas, depresija, liga, naktis;
  • Pilka: konservatizmas, tradicionalizmas, intelektas, rimtumas, nuobodumas, neįdomumas;

Spalvų naudojimas

Raudona

Raudona yra ugnies ir kraujo spalva, todėl ji yra siejama su energija, karu, pavojumi, jėga, galia, taip pat aistra, geismu ir meile.

Raudona yra labai emociškai intensyvi spalva. Ji gerina žmogaus medžiagų apykaitą, didina kvėpavimo dažnį ir kelia kraujospūdį. Ji labai patraukia dėmesį, todėl draudžiamieji ženklai, šviesos, ir visos gaisrinės priemonės dažniausiai yra raudonos. Heraldikoje raudona naudojama nurodyti drąsai. Šią spalvą rasite daugelio valstybių vėliavose.

Raudona išryškina tekstą ir vaizdus, iškelia juos į pirmą planą. Naudokite ją akcentams, jį skatins žmones priimti greitus sprendimus, tai yra puiki spalva "Pirkti dabar" arba "Spauskite čia" mygtukams, svetainės antraštėms, skelbimams. Raudona dažnai naudojama sukelti erotinius jausmus (raudonos lūpos, raudoni nagai, raudonųjų žibintų rajonas, "Lady in Red" ir kt.). Raudona yra plačiai naudojama nurodant pavojų (aukštos įtampos ženklai, šviesoforai). Ši spalva taip pat dažnai susijusi su energija, todėl ją galima naudoti kalbant apie energetinius gėrimus, žaidimus, automobilius, elementus, susijusius su sportu ir dideliu fiziniu aktyvumu.

Tamsiai raudona - asocijuojasi su jėga, valia, pykčiu, vadovavimu, drąsa, ilgesiu, blogiu, ir neapykanta.

Oranžinė - džiaugsmas, seksualumas, aistra, jautrumas ir meilė.

Purpurinė - romantika, meilė, draugystė. Ja akcentuojamos moteriškas savybės ir pasyvumas.

Ruda - stabilumas ir nurodo vyriškas savybes.

Rausvai ruda - susijusi su derliumi ir rudeniu.

Ruda

Ruda yra natūrali, žemiška spalva. Ji randama žemėje, medžiuose ir akmenyje.

Ruda yra šilta, neutrali spalva, kuri gali sukelti apetitą. Ji plačiai aptinkama gamtoje ir gyvose, ir negyvose medžiagose.

Ruda atspinti sveikatą ir žemiškumą. Nors ji gali būti laikoma truputį niūria, taip pat ji reiškia kantrybę, paprastumą, draugiškumą, patikimumą ir sveikatą. Nors mėlyna yra tipiška įmonių spalva, tačiau UPS (United Parcel Service) sukūrė savo verslą, kuris susietas su ruda.

Ruda spalva ir jos šviesieji atspalviai: smėlio arba grietinėlės - puikūs fonai, kurie padeda kartu einančiom spalvom atrodyti ryškesnėm ir skaistesnėm. Naudokite rudą perduoti šilumai, sąžiningumui ir sveikatai. Nors gamtoje ją galima rasti ištisus metus, ruda dažnai laikoma rudens ir žiemos spalva.

Tamsūs rudos atspalviai kartu su žalia yra ypač žemiški deriniai, dažnai naudojami vaizduoti perdirbamiems arba žemę tausojantiems produktus. Labai tamsiai ruda gali pakeisti juodą, tai suteiks šiek tiek šilumos. Šviesiai ruda dera su geltona arba oranžine.

Purpurinė

Purpurinė sujungia mėlynos stabilumą ir raudonos energiją. Purpurinė yra susijusi su valdžia. Ji simbolizuoja energiją, kilnumą, prabangą ir ambicijas. Ji perteikia prabangą ir ekstravaganciją. Purpurinė yra susijusi su išmintimi, orumu, nepriklausomybe, kūrybingumu, paslaptimis, ir magija.

Pasak tyrimų, beveik 75 procentų paauglių renkasi violetinę iš visų kitų spalvų. Purpurinė yra labai reta spalva gamtoje, kai kurie žmonės mano, kad ji yra dirbtinė.

Šviesiai purpurinė yra geras pasirinkimas moteriškam dizainui. Galite naudoti šviesiai purpurinę spalvą siūlydami vaikiškus produktus.

Šviesiai purpurinė sukuria romantišką nuotaiką ir nostalgiškus jausmus.

Tamsiai purpurinė spalva asocijuojasi nusiminimu ir liūdnais jausmais. Ji gali sukelti nepasitenkinimą.

Oranžinė

Oranžinė apjungia raudonos energiją ir geltonos džiaugsmą. Ji yra susijusi su džiaugsmu, saule ir šiltais kraštais. Oranžinė yra entuziazmas, susižavėjimas, laimė, kūrybingumas, patrauklumas, sėkmė, padrąsinimas ir paskatinimas.

Žmogaus akiai oranžinė spalva yra labai karšta, todėl tai suteikia šilumos pojūtį. Nepaisant to, oranžinė yra ne tokia agresyvi kaip raudona. Oranžinė spalva didina deguonies tiekimą į smegenis, suteikia gyvybingumo stimuliuoja protinę veiklą. Labai priimta tarp jaunų žmonių. Tai - citrusinių vaisių spalva, ji susijusi su sveikais maisto produktais ir stimuliuoja apetitą. Oranžinė yra rudens ir derliaus spalva. Heraldikoje oranžinė simbolizuoja jėgą ir ištvermę.

Oranžinė yra labai patraukli, todėl jūs galite naudoti ją norėdami pritraukti dėmesį ir pabrėžti svarbiausiems dizaino elementams. Oranžinė yra labai veiksminga reklamuojant maisto produktus ir žaislus.

Tamsiai oranžinė gali reikšti apgaulę ir nepasitikėjimą.

Raudonai-oranžinė atitinka geismą, seksualines aistrą, malonumą, dominavimą, agresiją ir veiksmo troškimą.

Auksinė spalva simbolizuoja prestižą. Auksinė yra apšvietimas, išmintis ir turtas. Auksas dažnai simbolizuoja kokybę.

Geltona

Geltona yra saulės spalva. Ji susijusi su džiaugsmu, laime, intelektu ir energija.

Geltona suteikia šilumos efektą, žvalumo, stimuliuoja protinę veiklą ir raumenų energiją. Geltona yra dažnai susijusi su maisto produktais. Šviesi, švari geltona patraukia dėmesį, todėl taksi yra dažomi šia spalva. Kai geltonos labai daug, ji gali kelti sumaištį; žinoma, jog vaikai verkia dažniau geltonuose kambariuose. Geltona išsiskiria iš kitų spalvų kai yra pateikiama juodame fone; šis derinys yra dažnai naudojamas įspėti. Heraldikoje, geltona reiškia garbę ir lojalumą. Vėliau geltona įgijo ir bailumo prasmę.

Naudokite geltoną spalvą, kad sukelti malonius, linksmus jausmus. Ją galite rinktis vaikų ir laisvalaikio produktų reklamai. Geltona yra labai efektyvi, kai reikia atkreipti dėmesį, todėl naudokite ją, išryškinti svarbiausiems dizaino elementams. Vyrai paprastai suvokia geltoną kaip labai patogią, "vaikišką" spalva, todėl nerekomenduojama naudoti geltoną reklamuojant prestižinius ir brangius produktus vyrams - niekas nepirks geltono kostiumo arba geltono Mercedes'o. Geltona yra nestabili ir spontaniška spalva, todėl stenkitės nenaudoti šios spalvos, jei norite pasiūlyti stabilumą ir saugumą. Šviesiai geltona dažnai išnyksta baltoje spalvoje, todėl jai pabrėžti reikia tamsių spalvų. Geltonos šešėliai vizualiai yra nepatrauklūs, nes spalva praranda žvalumą ir tampa purvina.

Niūri geltona reiškia pavojų, pūvimą, ligas ir pavydą.

Šviesiai geltona yra susijusi su intelektu, šviežumu ir džiaugsmu.

Žalia

Žalia yra gamtos spalva. Ji simbolizuoja augimą, harmoniją, šviežumą ir vaisingumą. Žalia turi stiprų emocinį susiejimą su saugumu. Tamsiai žalia spalva dažnai asocijuojasi su pinigais.

Žalia turi didelę gydomąją galią. Tai rami spalva žmogaus akiai, ji gali pagerinti regėjimą. Žalia siūlo stabilumą ir patvarumą. Kartais žalia reiškia patirties stoką; pavyzdžiui, "žalias" reiškia naujoką. Heraldikoje, žalia rodo augimą ir viltį. Žalia, priešinga raudonai, tai saugumas, šviesofore ji rodo laisvą judėjimą.

Naudokite žalią nurodyti saugumui, kai reklamuojami vaistai ir medicininės paskirties produktai. Žalia yra tiesiogiai susijusi su gamta, todėl jūs galite naudoti ją ekologiškų produktų reklamai. Niūri, tamsi žalią paprastai būna susijusi su pinigais, finansais, bankininkyste.

Tamsiai žali atspalviai asocijuojasi su ambicijomis, godumu ir pavydu.

Geltonai žali atspalviai gali nurodyti ligas, bailumą, nesutarimus ir pavydą.

Aqua yra susijusi su emocine sveikata ir apsauga.

Alyvuogių žalia - tradicinė taikos spalva.

Mėlyna

Mėlyna yra dangaus ir jūros spalva. Ji dažnai susijusi su gyliu ir stabilumu, simbolizuoja pasitikėjimą, ištikimybę, išmintį, tikėjimą, tiesą ir rojų.

Mėlyna laikoma naudinga kūnui ir protui. Ji lėtina žmogaus medžiagų apykaitą ir ramina. Heraldikoje mėlyna simbolizuoja pamaldumą ir nuoširdumą.

Naudokite mėlyną reklamuoti produktus ir paslaugas susijusias su švara (vandens valymo filtrai, valymo skysčiai), oru ir dangumi (oro linijos, oro uostai, oro kondicionieriai), vandeniu ir jūra (jūrų kelionės, mineralinis vanduo). Skirtingai nuo emociškai šiltų spalvų, pavyzdžiui, raudonos, oranžinės ar geltonos, mėlyna yra susijusi su sąmoningumu ir intelektu. Naudokite mėlyną aukštųjų technologijų produktų reklamai.

Mėlyna yra vyriška spalva. Tamsiai mėlyna spalva asocijuojasi su gyliu, žiniomis ir stabilumu, tai verslo spalva.

Venkite naudoti mėlyną, kai reklamuojate maistą ir jo gaminimą, nes mėlyna slopina apetitą. Kai vartojama kartu su šiltomis spalvomis, tokiomis kaip geltona ar raudona, mėlynos gali sukurti įtakingą, energingą dizainą, pavyzdžiui, mėlyna-geltona-raudona yra puikus spalvų derinys superherojui.

Šviesiai mėlyna yra susijusi su sveikata, gydymu, ramybe, supratimu ir švelnumu.

Tamsiai mėlyna - žinios, energija, vientisumas ir rimtumas.

Balta

Balta yra susijęs su šviesa, gėriu, dieviškumu, grynumu, ir nekaltybe. Ji yra laikoma tobulumo spalva.

Balta reiškia saugumą, grynumą ir švarą. Skirtingai nei juoda, balta dažniausiai turi teigiamą atspalvį. Balta reiškia sėkmingą pradžią. Heraldikoje balta vaizduoja tikėjimą ir grynumą.

Reklamoje balta asocijuojasi su vėsa ir švarą, nes tai sniego spalva. Jūs galite naudoti baltą norėdami pabrėžti aukštųjų technologijų produktų paprastumą. Balta yra tinkama spalva labdaros organizacijomis; angelai paprastai dėvi baltos spalvos drabužius. Balta yra susijusi su ligoninėmis, gydytojais ir sterilumu, todėl jūs galite naudoti ją kalbėdami apie saugius medicinos produktus. Balta dažnai siejama su mažo svorio, mažo riebumo maistu ir pieno produktais.

Juoda

Juoda yra susijusi su galia, elegancija, formalumu, mirtimi, blogiu ir paslaptimi.

Juoda yra paslaptinga spalva susijusi su baime ir nežinomybe (juodosios skylės). Ji dažniausiai turi neigiamą atspalvį (juodasis sąrašas, juodasis humoras). Juoda reiškia jėgą ir institucija, tai yra laikoma labai formalia, elegantiška ir prestižine spalva (juodas kaklaraištis, juodas Mercedes). Heraldikoje, juoda sielvarto simbolis.

Juoda suteikia perspektyvos ir gylio jausmą, tačiau juodas fone mažina aiškumą. Juodas kostiumas ar suknelė gali atrodyti plonesni. Rengiant meno ar fotografijos galeriją, galima naudoti juodą arba pilką, nes tada kitos spalvos išryškėja. Juoda kontrastuoja su ryškiomis spalvomis. Kartu su raudona ar oranžine - kitomis labai stipriomis spalvomis - juoda sukuria labai agresyvią spalvų schemą.

Pilka

Pilka yra neutrali, subalansuota spalva. Ji yra vėsi, konservatyvi spalva, retai sukelia stipriai išgyvenamas emocijas, nes ji gali būti vertinama kaip drumsta arba niūri spalva.

Tai - šviesnis juodos atspalvis, pilka yra vėsi spalva randama audros debesyse ir kai kuriuose metaluose.

Kaip ir juoda, pilka naudojama gedului ir formalumui nurodyti. Kartu su mėlyna apranga, pilki kostiumai yra verslo pasaulio dalis. Tamsi pilka turi savyje juodos stiprybę ir paslaptį. Tai sudėtinga spalva be daugelio neigiamų juodos spalvos bruožų. Šviesi pilka yra panaši į baltą. Pilki vyrų smokingai dažni per vestuves.

Visi pilkos atspalviai gali būti geri, neutralūs ir tinkami fono spalvai. Naudokite šviesiai pilką vietoj baltos ir tamsiai pilką vietoj juodos spalvos.

Šviesiai pilka su pasteliniais rožinės atspalviais, mėlyna, levandų ir žalia atspindi moterišką kokybę. Tamsesni atspalviai - daugiau vyriški. Pilka su ryškiai rožine gali būti šiek tiek retro. Atvėsinkite šiltą paletę pridėdami pilko atspalvio į ryškiai raudoną ar aukso spalvos geltoną.

Naudota literatūra

  1. Color Meanings
  2. Color Meaning
  3. The meaning of colors
  4. Color Theory for Designers, Part 1: The Meaning of Color

Pamoka pateikta

Facebook